Pizza Capriciosa

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 30 października 2012

Najbardziej prosta wersja pizzy, której składniki można zmieniać wedle upodobania.
Ciasto jak dla mnie jest w sam raz, nie jest zbyt cienkie, ani też za grube, a za to chrupiące. Po kilku próbach pieczenia domowej pizzy ten przepis zagościł u mnie na stałe.
Składniki
CIASTO (na 4 pizze średnicy ok. 28cm):
  • 600g mąki
  • 35g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 10 łyżek oleju
  • 275ml ciepłej wody

DODATKI:
  • 300g pomidorów z puszki
  • 200g pieczarek
  • 250g szynki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ser gouda
Pizza Capriciosa gotowe
Sposób przygotowania
Ciasto:
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać 5 łyżek ciepłej wody i zasypać czterema łyżkami mąki. Odstawić na 15min.
Dodać resztę mąki, sól, olej i pozostałą wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Przykryć suchą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Po tym czasie zagnieść ponownie ciasto, podzielić na 4 części. Z każdej uformować kulkę i rozwałkować na cienki, okrągły placek.

Każdy z placków smarujemy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Na to układamy odcedzone i rozgniecione pomidory z puszki, które należy lekko posypać solą i pieprzem. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, starty ser i doprawiamy oregano.

Całość pieczemy ok. 25 min.

Pomysł na przepis pochodzi z: "Sól i pieprz" (kwiecień 4/2011, str. 23 i 25)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 2
Ocena: 4.25
Komentarze
Komentarz
zecia recipe[napisał(a)]
dnia 25-05-2025
Warto zwrócić uwagę na specyfikę wypieku pizzy w piekarniku z termoobiegiem. Choć pozwala on na równomierne rozprowadzenie ciepła, to może również zbyt mocno wysuszać powierzchnię ciasta. Dlatego w przypadku pizzy lepsze rezultaty często daje pieczenie wyłącznie z dolną grzałką, ewentualnie z funkcją grilla pod koniec, by uzyskać chrupiące ranty. W piekarnikach bez kamienia do pizzy można położyć ciasto bezpośrednio na rozgrzanej blasze, dzięki czemu spód szybciej się zrumieni. Każdy piekarnik wymaga indywidualnych testów, by znaleźć optymalne ustawienia. https://www.nowin.pl/2025/05/25/jak-zrobic-idealne-ciasto-na-pizze-w-domu-sprawdzony-przepis-krok-po-kroku/
Komentarz
kasia recipe[napisał(a)]
dnia 30-10-2012
Wszystko fajnie, ale w jakiej temperaturze pieczemy?